75 lat Zakładu Hodowli Bydła IZ PIB
Współczesna hodowla bydła w zmieniających się warunkach klimatycznych Polski
4–5 września 2025, Pawłowice
Dzień I
9.00–9.30 Rejestracja
9.30–10.00 Powitanie gości oraz krótka historia ZHB PIB – Piotr Wójcik IZ PIB
Moderator: Kacper Żukowski
10.00–11.30 Ocena wartości genetycznych bydła w świetle wyników wydajnościowych
- Bydło w Erze Cyfrowej: Jak AI i Big Data napędzają hodowlę przyszłości
Dawid Słomian IZ PIB - Nowe cechy, Nowe Trendy: Mleczna Hodowla na zakręcie przyszłości
Monika Skarwecka IZ PIB - Transkryptomika: Odkrywanie ukrytego potencjału genetycznego bydła
Kacper Żukowski IZ PIB
11.30–12.30 Czas zmian w wartości użytkowej bydła
- Rozwój oceny wartości użytkowej bydła mięsnego w Polsce
Grzegorz Skrzyński IZ PIB - Ocena wartości użytkowej bydła mlecznego w służbie producentów i konsumentów
Krzysztof Słoniewski PFHBiPM
12.30–13.00 Przerwa – kawa
Moderator: Grzegorz Skrzyński
13.00–14.00 Bydło w zmieniającym się środowisku naturalnym
- Innowacyjne podejścia do wypasu bydła w obliczu zmian klimatu
Iwona Radkowska IZ PIB - Monitoring środowiska wypasu bydła
Sebastian Przeniosło, Farm Innovations SA
14.00–15.00 Bydło w homogennym środowisku obory
- Modelowanie stołu paszowego w różnych warunkach środowiskowych
Agata Karpowicz IZ PIB - Nowe spojrzenie na stół paszowy – Feed 360
Michał Czech, Melkens Sp. z o.o.
15.00–16.20 Obiad
Moderator: Bartosz Szymik
16.20–17.20 Aktualne metody wsparcia hodowli bydła w kraju
- Współczesna hodowla bydła w praktyce – ekoschematy i interwencja I 10.15 jako narzędzia poprawy dobrostanu zwierząt
Katarzyna Cieślakowska, CDR Radom - Rola Ośrodków Doradztwa Rolniczego w dodatkowym modelu gospodarstw hodowlanych i produkcyjnych
Katarzyna Zybert, MODR Siedlce
17.20–18.20 Zwiedzanie obory – pokaz polskiego robota podgarniającego
18.30–21.00 Ognisko/Kolacja
Dzień II
7.30–8.30 Śniadanie (hotel Pawłowice / hotel Rydzyna)
Moderator: Piotr Wójcik
8.30–10.00 Współczesne wyzwania hodowlano-produkcyjne u bydła
- Precyzyjne żywienie zwierząt z zastosowaniem AI i jego wpływ na zrównoważoną produkcję
Renata Szwarc, Smart Feed Sp. z o.o. - Rozwiązania wentylacji w przeciwdziałaniu stresowi cieplnemu bydła
Piotr Koźlicki, Galebreaker Lmt. - Quo vadis hodowco?
Anna Klik, Wielkopolskie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt w Poznaniu Sp. z o.o.
10.00–11.30 Profilaktyka i prewencja w dobie zagrożeń epidemiologicznych
- Profilaktyka oraz wczesna prewencja w hodowli bydła
Bartosz Szymik IZ PIB - Doskonalenie nowych funkcji we współczesnej hodowli bydła holsztyńsko-fryzyjskiego
Piotr Topolski IZ PIB - Ubezpieczenia jako klucz do bezpiecznej produkcji rolnej
Józef Karpiński, PiB Grup
11.30–12.00 Kawa + szwedzki stół
Moderator: Iwona Radkowska
12.00–14.00 Ekologiczny i prospołeczny model produkcji i utrzymania bydła
- Zachowanie dobrostanu bydła w kontekście oczekiwań społecznych i priorytetów EU
Marcin Gołębiewski, SGGW Warszawa - Ekologiczne bydło mleczne na Dolnym Śląsku: gospodarstwa, rolnicy i ich produkty
Wojciech Karkulowski, DODR Wrocław - Czym jest mięso ekologiczne? – 10 faktów, które robią szkody
Agnieszka Dobosz-Idzik, KPODR Minikowo - Rasy rodzime bydła we współczesnym modelu produkcji mleka i mięsa
Anna Majewska IZ PIB
14.00–15.00 Bydło i inne gatunki mu towarzyszące
- Rola koni w hodowli bydła
Iwona Tomczyk-Wrona IZ PIB - Aktywizacja gospodarstwa hodowlano-agroturystycznego poprzez utrzymanie alpak
Anna Teler IZ PIB
15.00–15.30 Dyskusja i wnioski z konferencji – Piotr Wójcik IZ PIB
16.00–16.30 Zwiedzanie Pałacu