Program



75 lat Zakładu Hodowli Bydła IZ PIB

Współczesna hodowla bydła w zmieniających się warunkach klimatycznych Polski

4–5 września 2025, Pawłowice

Dzień I

9.00–9.30 Rejestracja

9.30–10.00 Powitanie gości oraz krótka historia ZHB PIBPiotr Wójcik IZ PIB

Moderator: Kacper Żukowski

10.00–11.30 Ocena wartości genetycznych bydła w świetle wyników wydajnościowych

  • Bydło w Erze Cyfrowej: Jak AI i Big Data napędzają hodowlę przyszłości
    Dawid Słomian IZ PIB
  • Nowe cechy, Nowe Trendy: Mleczna Hodowla na zakręcie przyszłości
    Monika Skarwecka IZ PIB
  • Transkryptomika: Odkrywanie ukrytego potencjału genetycznego bydła
    Kacper Żukowski IZ PIB

11.30–12.30 Czas zmian w wartości użytkowej bydła

  • Rozwój oceny wartości użytkowej bydła mięsnego w Polsce
    Grzegorz Skrzyński IZ PIB
  • Ocena wartości użytkowej bydła mlecznego w służbie producentów i konsumentów
    Krzysztof Słoniewski PFHBiPM

12.30–13.00 Przerwa – kawa

Moderator: Grzegorz Skrzyński

13.00–14.00 Bydło w zmieniającym się środowisku naturalnym

  • Innowacyjne podejścia do wypasu bydła w obliczu zmian klimatu
    Iwona Radkowska IZ PIB
  • Monitoring środowiska wypasu bydła
    Sebastian Przeniosło, Farm Innovations SA

14.00–15.00 Bydło w homogennym środowisku obory

  • Modelowanie stołu paszowego w różnych warunkach środowiskowych
    Agata Karpowicz IZ PIB
  • Nowe spojrzenie na stół paszowy – Feed 360
    Michał Czech, Melkens Sp. z o.o.

15.00–16.20 Obiad

Moderator: Bartosz Szymik

16.20–17.20 Aktualne metody wsparcia hodowli bydła w kraju

  • Współczesna hodowla bydła w praktyce – ekoschematy i interwencja I 10.15 jako narzędzia poprawy dobrostanu zwierząt
    Katarzyna Cieślakowska, CDR Radom
  • Rola Ośrodków Doradztwa Rolniczego w dodatkowym modelu gospodarstw hodowlanych i produkcyjnych
    Katarzyna Zybert, MODR Siedlce

17.20–18.20 Zwiedzanie obory – pokaz polskiego robota podgarniającego

18.30–21.00 Ognisko/Kolacja

Dzień II

7.30–8.30 Śniadanie (hotel Pawłowice / hotel Rydzyna)

Moderator: Piotr Wójcik

8.30–10.00 Współczesne wyzwania hodowlano-produkcyjne u bydła

  • Precyzyjne żywienie zwierząt z zastosowaniem AI i jego wpływ na zrównoważoną produkcję
    Renata Szwarc, Smart Feed Sp. z o.o.
  • Rozwiązania wentylacji w przeciwdziałaniu stresowi cieplnemu bydła
    Piotr Koźlicki, Galebreaker Lmt.
  • Quo vadis hodowco?
    Anna Klik, Wielkopolskie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt w Poznaniu Sp. z o.o.

10.00–11.30 Profilaktyka i prewencja w dobie zagrożeń epidemiologicznych

  • Profilaktyka oraz wczesna prewencja w hodowli bydła
    Bartosz Szymik IZ PIB
  • Doskonalenie nowych funkcji we współczesnej hodowli bydła holsztyńsko-fryzyjskiego
    Piotr Topolski IZ PIB
  • Ubezpieczenia jako klucz do bezpiecznej produkcji rolnej
    Józef Karpiński, PiB Grup

11.30–12.00 Kawa + szwedzki stół

Moderator: Iwona Radkowska

12.00–14.00 Ekologiczny i prospołeczny model produkcji i utrzymania bydła

  • Zachowanie dobrostanu bydła w kontekście oczekiwań społecznych i priorytetów EU
    Marcin Gołębiewski, SGGW Warszawa
  • Ekologiczne bydło mleczne na Dolnym Śląsku: gospodarstwa, rolnicy i ich produkty
    Wojciech Karkulowski, DODR Wrocław
  • Czym jest mięso ekologiczne? – 10 faktów, które robią szkody
    Agnieszka Dobosz-Idzik, KPODR Minikowo
  • Rasy rodzime bydła we współczesnym modelu produkcji mleka i mięsa
    Anna Majewska IZ PIB

14.00–15.00 Bydło i inne gatunki mu towarzyszące

  • Rola koni w hodowli bydła
    Iwona Tomczyk-Wrona IZ PIB
  • Aktywizacja gospodarstwa hodowlano-agroturystycznego poprzez utrzymanie alpak
    Anna Teler IZ PIB

15.00–15.30 Dyskusja i wnioski z konferencjiPiotr Wójcik IZ PIB

16.00–16.30 Zwiedzanie Pałacu